Składniki:
Ciasto
250 ml Mleka Wiejskiego 2% z Piątnicy (letniego)
500 g mąki pszennej
2 jajka
30 g rozpuszczonego masła
50 g cukru drobnego
30 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Kruszonka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki schłodzonego masła
3 łyżki cukru drobnego
Nadzienie
600 g jagód
Wykonanie:
-
Najpierw przygotuj rozczyn. Rozkrusz drożdże i włóż do dużej miski. Dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, 50 ml letniego mleka i wszystko razem wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 min w ciepłe miejsce.
-
Do gotowego rozczynu, dodaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto oprócz masła. Wymieszaj, a gdy składniki wstępnie się połączą, dodaj masło. Kiedy ciasto zacznie mieć zwartą konsystencję, wyłóż je na drewniany blat i wyrabiaj przez około 10 min.
-
Po tym czasie, przełóż ciasto do oprószonej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. Miskę przykryj ściereczką. Po tym czasie, odpowietrz ciasto i wyrabiaj przez kilkadziesiąt sekund i znów odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
-
Następnie przejdź do przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki na kruszonkę wsyp na deskę i zacznij wyrabiać w rękach tak, aby powstały grudki. Tak powstałą kruszonkę wsyp do miski i przełóż do lodówki. Kruszonka gotowa!
-
Gdy ciasto ponownie wyrośnie, przełóż je na blat i formuj do kształtu walca. Podziel je następnie na 10 równych części.
-
Każdą część rozwałkuj w mały naleśnik i każdą nadziewaj jagodami (60 g każda jagodzianka). Sklej dobrze ciasto, aby nie było dziurek.
-
Jagodzianki przełóż na blaszkę, smaruj roztrzepanym jajkiem i posypuj kruszonką. Pozostaw na 15 min do ponownego wyrośnięcia.
-
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż drożdżówki do piekarnika i piecz około 20 minut.
Smacznego!