Jagodzianki

Porcje: 10

Składniki:

 

Ciasto

250 ml Mleka Wiejskiego 2% z Piątnicy (letniego)

500 g mąki pszennej

2 jajka

30 g rozpuszczonego masła

50 g cukru drobnego

30 g drożdży świeżych

2 łyżeczki cukru waniliowego

szczypta soli

 

Kruszonka

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki schłodzonego masła

3 łyżki cukru drobnego

 

Nadzienie

600 g jagód

Wykonanie:

  1. Najpierw przygotuj rozczyn. Rozkrusz drożdże i włóż do dużej miski. Dodaj 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, 50 ml letniego mleka i wszystko razem wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 min w ciepłe miejsce.

  2. Do gotowego rozczynu, dodaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto oprócz masła. Wymieszaj, a gdy składniki wstępnie się połączą, dodaj masło. Kiedy ciasto zacznie mieć zwartą konsystencję, wyłóż je na drewniany blat i wyrabiaj przez około 10 min.

  3. Po tym czasie, przełóż ciasto do oprószonej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min. Miskę przykryj ściereczką. Po tym czasie, odpowietrz ciasto i wyrabiaj przez kilkadziesiąt sekund i znów odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.

  4. Następnie przejdź do przygotowania kruszonki. Wszystkie składniki na kruszonkę wsyp na deskę i zacznij wyrabiać w rękach tak, aby powstały grudki. Tak powstałą kruszonkę wsyp do miski i przełóż do lodówki. Kruszonka gotowa!

  5. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, przełóż je na blat i formuj do kształtu walca. Podziel je następnie na 10 równych części.

  6. Każdą część rozwałkuj w mały naleśnik i każdą nadziewaj jagodami (60 g każda jagodzianka). Sklej dobrze ciasto, aby nie było dziurek.

  7. Jagodzianki przełóż na blaszkę, smaruj roztrzepanym jajkiem i posypuj kruszonką. Pozostaw na 15 min do ponownego wyrośnięcia.

  8. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przełóż drożdżówki do piekarnika i piecz około 20 minut.

Smacznego!