Pobierz (PDF)

Bakłażany nadziewane Serkiem Wiejskim z tahini

Lekkie, smakowite danie wegetariańskie.

Przygotowanie: 60 min Porcje: 2

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • Serek Wiejski
  • 2 pomidory
  • łyżka tahini
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka kuminu
  • sól i pieprz
  • ziarna z połowy granatu

Wykonanie:

  1. Przetnij bakłażany wzdłuż na pół i wyżłób częściowo wnętrze każdej połówki. Miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Serek Wiejski, łyżkę tahini, czyli pasty sezamowej, sok z połowy cytryny, kumin, sól oraz pieprz, wszystko wymieszaj.

  2. Wydrążone bakłażany piecz przez 20 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z piekarnika i wystudź.
    Wypełnij łódeczki z bakłażanów nadzieniem i połóż na wierzch plastry pomidora.

  3. Zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.
    Podawaj z natką pietruszki i ziarnami granatu.

Smacznego!