Sernik świąteczny z Piątnicy. Najlepszy.

Życzymy bliskim tego co najlepsze więc gotujemy z tego co najlepsze.

Przygotowanie: Porcje:

Składniki:

Ciasto kruche

Masa serowa

Przybory:

  • tortownica o średnicy min. 28 cm
  • mikser lub robot planetarny

Wykonanie:

  1. Ciasto kruche: Masło i jajko powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiej przez sito. Masło pokrój w kostkę i połącz z mąką. Dodaj jajko i cukier i wyrabiaj do połączenia składników. Rozwałkuj ciasto i przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni. Włóż do lodówki na 30 min.

  2. Piecz 20 min w temperaturze 180 °C. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu.

  3. Masa serowa: Ser, mascarpone, śmietanę i jajka wyjmij 2h przed pieczeniem z lodówki. Ser twarogowy i mascarpone zmiksuj w dużej misie ze 150 g cukru i cukrem waniliowym do połączenia składników. Do masy serowej dodaj śmietanę, skórkę pomarańczową i znów chwilę miksuj. Dodawaj po jednym żółtku, i miksuj krótko do połączenia składników. Ubij białka z 50 g cukru na sztywno i delikatnie wmieszaj drewnianą łyżką do masy serowej. Gotową masę przełóż do tortownicy z upieczonym kruchym spodem.

  4. Piecz 90 min w temperaturze 160 °C. Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostaw sernik na kolejne 30 min. w zamkniętym piekarniku. Kolejne 30 min. studź przy uchylnych drzwiczkach piekarnika. Sernik przed konsumpcją powinien być chłodzony w lodówce przez kilka godzin (najlepiej całą noc).

Smacznego!