Składniki:
- ryż do sushi
- ocet ryżowy
- łosoś wędzony na zimno, plasterkowany
- serek śmietankowy Twój Smak Aksamitny
- glony do sushi
- sos sojowy 50ml
- chrzan wasabi w paście ½ łyżeczki
- sól, cukier do smaku
Wykonanie:
-
Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w zimnej wodzie do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości, często mieszając. W razie potrzeby dodać wody. Powstałą lepką masę ryżową, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i szczyptą cukru.
-
Na matę do rolowania sushi położyć folię spożywczą i wyłożyć plasterki łososia tak, by zachodził jeden na drugim. Łosoś powinien być położony na ok. 1/3 długości maty. Na łososia kładziemy centymetrową warstwę ryżu, węższą o ok. 1 centymetr. Na środek warstwy ryżu położyć długi na trzy centymetry pasek glonów, wysmarowany cienką warstwą serka śmietankowego. Całość zrolować posługując się matą. Ostrym nożem pokroić na dwucentymetrowe krążki.
-
Niewielką ilość chrzanu wasabi dokładnie wymieszać z sosem sojowym i tuż przed zjedzeniem maczać w nim porcje sushi.
Smacznego!