Karmelowa Panna Cotta

Przepis poleca Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka

Przygotowanie: 45 minut Porcje: 3

Składniki:

Panna Cotta:

  • Śmietanka 36% „Piątnica  250ml
  • Mleko Wiejskie 3,2% „Piątnica” 250ml
  • żelatyna 3 płaskie łyżeczki
  • cukier  3 łyżki
  • cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki

Sos karmelowy:

  • Śmietanka 36% „Piątnica” 150ml
  • cukier 4 łyżki
  • woda 3 łyżki
  • mleko

Wykonanie:

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na parę minut.

  2. Śmietankę i mleko połączyć w garnku, dodać oba cukry i doprowadzić do wrzenia. Dodać namoczoną żelatynę i dokładnie razem wymieszać. Następnie napowietrzyć całość mikserem lub blenderem i przelać do słoiczków. Wstawić do lodówki na parę godzin, aby Panna cotta stężała.

  3. W między czasie przygotować sos karmelowy. W rondelku zalać cukier wodą i karmelizować na wolnym ogniu, aż do uzyskania złotego koloru. Dodać śmietankę i starannie mieszać, aż oba składniki połączą się w całość. Pod koniec dodawać stopniowo mleko dla uzyskania odpowiedniej gęstości.

  4. Wystudzić i polać sosem karmelowym zimną Panna Cottę.

Smacznego!