Składniki:
- Serek Wiejski bez laktozy 200 g (np. OSM Piątnica) 2szt.
- pomidory bez skórki w puszce 600 ml
- sok pomidorowy 300 ml
- ogórek świeży 100 g
- papryka świeża żółta lub czerwona 1szt.
- wino białe wytrawne 100 ml
- cukier 1 płaska łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
-
Świeżą paprykę pokroić w kostkę i dokładnie zmiksować blenderem z pomidorami i sokiem pomidorowym. Obrać ogórka, pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowania, dodatkowo do całości wlać także płyn z serka wiejskiego. Na koniec dodać białe wino, przyprawić wedle uznania solą i pieprzem i raz jeszcze dokładnie zmiksować.
-
Zimny chłodnik przelać do miseczek, a wierzch posypać ziarenkami serka wiejskiego.
-
Chłodnik najlepiej smakuje z grzankami z masłem czosnkowym.
Smacznego!