Ekologiczne

Mleko ekologiczne 1 L

Mleko ekologiczne pochodzi z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, prowadzących tradycyjną pastwiskową hodowlę krów. Krowy żywione są paszami naturalnymi wytworzonymi przede wszystkim we własnym gospodarstwie. Wypasane są na pastwiskach, na których nie można stosować sztucznych nawozów czy syntetycznych środków ochrony roślin.

W okresie wiosenno-letnim, podczas którego krowy wypasane są głównie na zielonych pastwiskach, wartość biologiczna mleka ekologicznego charakteryzuje się większą zawartością korzystnie oddziałujących na zdrowie człowieka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zwiększona jest również zawartość witaminy E oraz beta- karotenu. Witamina A powstała w organizmie z beta- karotenu jest ważna zwłaszcza dla oczu i skóry. Zarówno witamina A jak i E jest naturalnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki.

Produkcja i pakowanie mleka ekologicznego odbywa się w podobny sposób jak Mleka Wiejskiego. Jest to mleko poddane procesowi mikrofiltracji oraz pasteryzacji w niskiej temperaturze (74°C). Posiada naturalną, nie zmienioną od momentu udoju zawartość tłuszczu (średnia zawartość tłuszczu w mleku ekologicznym wynosi 3,5%). Dzięki zwiększonej zawartości tłuszczu (naturalnego nośnika smaku), mleko to zachowuje swoje naturalne walory smakowe i zapachowe.

Mleko ekologiczne z Piątnicy zachowuje świeżość przez 5 dni od otwarcia (w okresie przydatności do spożycia). 

Nie wymaga gotowania.

Wartość odżywcza
w 100 ml
Wartość energetyczna
260 kj /62 kcal
Tłuszcz
3,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
2,1 g
Węglowodany
4,8 g
w tym cukry
4,8 g
Białko
2,9 g
Sól
0,10 g