Mascarpone

Mascarpone 250 g

To kategoria miękkich i świeżych serów pochodząca z południa Europy. Ser wyrabiany tradycyjną metodą ze śmietanki charakteryzuje się gładką, aksamitną konsystencją i naturalnym, śmietankowym smakiem. Doskonałe połączenie najlepszych cech sera, masła i śmietany. Wyprodukowany z pasteryzowanej śmietanki. Łatwo się rozsmarowuje na pieczywie i jednocześnie zawiera o połowę mniej tłuszczu niż masło, dlatego stanowi dla niego ciekawą alternatywę.

Mascarpone, najczęściej używane jest do przygotowania deserów oraz ciast -  szczególnie, jako główny składnik włoskiego Tiramisu. W daniach na gorąco wzbogaci smak wielu sosów do makaronu, dań mięsnych, warzywnych czy pizzy. Wyprodukowany z mleka od krów karmionych paszami bez genetycznie zmodyfikowanych organizmów.

Więcej informacji na stronie http://bezgmo.piatnica.com.pl

Wartość odżywcza
w 100 g
Wartość energetyczna
1626 kj/ 394 kcal
Tłuszcz
40 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
28 g
Węglowodany
5,1 g
w tym cukry
5,0 g
Białko
3,5 g
Sól
0,10 g