Strefa: Konsumenta Dystrybutora
Ocena przepisu
Tiramisu
Składniki:

2 opakowania 250 g sera Mascarpone Piątnica

4 żółtka

4 łyżki cukru pudru

200g biszkoptów

2 szklanki świeżo parzonej, mocnej kawy

50ml Amaretto

4 łyżki ciemnego, gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Żółtka z cukrem pudrem ucieramy mikserem na gładką, puszystą masę. Następnie, do masy z żółtek stopniowo dodajemy ser Mascarpone, delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewamy do miseczki, dolewamy likier Amaretto. Połowę biszkoptów na moment zanurzamy w kawie i układamy w podłużnym naczyniu. Na biszkoptach rozsmarowujemy połowę kremu i posypujemy kakao. Układamy koleją warstwę lekko nasączonych kawą biszkoptów i przykrywamy pozostałym kremem. Wierzch deseru posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.