Strefa: Konsumenta Dystrybutora
Ocena przepisu
Tiramisu
Składniki:
  • 250 g Mascarpone Piątnica
  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 2 jaja
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 filiżanka wystudzonej, mocno parzonej kawy
  • 50 g (ok. 3 łyżek) likieru Amaretto, likieru kawowego lub rumu (do wyboru)
  • 3 łyżki kakao (do dekoracji)
Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy mikserem do uzyskania białej, puszystej masy. Następnie, masę z żółtek delikatnie łączymy z Mascarpone i dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszając.

Przygotowujemy podłużne szklane naczynie. Biszkopty na moment zanurzamy w kawie z Amaretto i układamy w naczyniu. Rozsmarowujemy na nich warstwę kremu. Układamy drugą i trzecią warstwę powtarzając czynność z nasączeniem biszkoptów i rozsmarowaniem kremu. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy kakao.

Użyte produkty: