Antynowotworowe właściwości mleka

Wyniki badań naukowych dowodzą, że mleko krowie zawiera składniki, które niszczą komórki raka żołądka. O prozdrowotnym działaniu białek mleka oraz tłuszczu mlekowego informuje prof. Grażyna Cichosz z Wydziału Nauki o Żywności UWM. Naukowcy z Tajwanu badali przeciwnowotworowe działanie laktoferycyny B – peptydu, który powstaje podczas trawienia laktoferyny, jednego z białek serwatkowych. Laktoferycyna B trawiona jest do 3 fragmentów, z których jeden – proporcjonalnie do dawki i czasu - niszczył ludzkie komórki raka żołądka (hodowane w laboratorium). Naukowcy mają nadzieję, że to odkrycie zmieni w przyszłości sposób leczenia pacjentów cierpiących na nowotwory żołądka. Przeciwnowotworowe działanie składników mleka potwierdza prof. Grażyna Cichosz z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Działanie antykancerogenne wykazują wszystkie białka serwatkowe. – wyjaśnia prof. Cichosz. – A laktoferyna wykazuje spośród nich najbardziej wszechstronne prozdrowotne działanie: hamuje namnażanie i przyspiesza obumieranie komórek nowotworowych,  poprzez wiązanie żelaza uniemożliwia powstawanie nowych naczyń krwionośnych, tym samym hamuje rozrost i przerzuty nowotworu. Poza tym, hamuje wzrost patogenów, przeciwdziała absorpcji i penetracji różnych wirusów, m.in. HIV, łagodzi skutki chemio- i radioterapii. Takie właściwości mają jedynie niezdenaturowane, aktywne biologicznie, białka serwatkowe. Ich zawartość w mleku surowym wynosi niemal 17% wszystkich białek, natomiast w mleku pasteryzowanym w niskiej temperaturze ponad 14%. W mleku UHT i jogurtach białka serwatkowe ulegają denaturacji termicznej, tracąc bezpowrotnie aktywność prozdrowotną. W mleku wiejskim z Piątnicy, a także w mleku spożywczym poddanym niskiej pasteryzacji, białka serwatkowe pozostają niezdenaturowane – biologicznie aktywne. Dzięki temu wykazują działanie immunostymulacyjne i antynowotworowe. Prozdrowotne właściwości mleka zależne są także od zawartości tłuszczu, w którym znajduje się kilkanaście bioaktywnych składników. Wszystkie składniki tłuszczu mlekowego, w różny sposób, działają prozdrowotnie – informuje  prof. Cichosz. − Nasycone kwasy tłuszczowe hamują wzrost patogenów, m.in. Helicobacter pylorii. Działanie neuroprotekcyjne wykazują fosfolipidy, dzięki czemu regulują pracę mózgu, poprawiają pamięć i odporność na stres, zmniejszają ryzyko depresji, choroby Alzheimera i Parkinsona. Fosfolipidy są skuteczne w leczeniu wątroby (stłuszczenia, zatrucie alkoholem), przyspieszają leczenie nowotworów m.in.okrężnicy oraz gruczolaka. Lipidy eterowe (alkiloglicerofosfolipidy), będące unikalnym składnikiem tłuszczu mlekowego, działają immunostymulacyjnie i chronią tkanki przed toksycznym działaniem rodnika hydroksylowego, który generowany jest podczas radioterapii. Wszystkim chorobom dietozależnych zapobiega skoniugowany kwas linolowy CLA oraz witaminy A, E i D.

− Ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne, m.in. immunostymulacyjne (wzmacniające odporność) i antynowotworowe świeże Mleko Wiejskie można uznać za żywność o właściwościach leczniczych (tzw. nutraceutyk) – mówi prof. Cichosz. Oczywiście, aby nie straciło swoich prozdrowotnych właściwości przed konsumpcją można je podgrzewać maksymalnie do temperatury 55-60°C. Przegotowanie skutkuje denaturacją najcenniejszych, zawartych w mleku białek serwatkowych. Mikrofiltrowane i pasteryzowane w niskiej temperaturze Mleko Wiejskie Piątnica 3,2% i 2% tłuszczu w  butelce z poręcznym uchwytem dostępne jest w sprzedaży od sierpnia 2013 r. Więcej informacji o właściwościach świeżego mleka można znaleźć na stronie internetowej http://mlekowiejskie.piatnica.com.pl/.